top of page

Pregunta als experts

Marc Boada

Experimentador, conferenciant i escriptor

Margarita Colomer

llicenciada en Geografia i Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat mestra en totes les etapes d’ensenyança primària i els darrers vint anys ha impartit classes de Ciències Socials a secundària. Aquesta última activitat professional li va valdre, l´octubre de 2003, el Premi Memorial Estrella Casas i Costa, atorgat per l’Institut de Ciències Socials d’Educació de la Universitat de Barcelona i la Fundació Estrella Casas i Costa-Manual Parés i Maicas.

Mònica Batlle

Divulgadora matemàtica, assessora en didàctica de les matemàtiques

Daniel Marín

Llicenciat en Ciències del Medi Ambient i Educador Ambiental

Des de ben petit la natura m'ha despertat inquietuds i emocions. Amb el pas dels anys, m'he adonat que no he estat l'únic, i que la natura ha estat una font comuna d'inspiració, de coneixement i d'expressió al llarg de la història de les societats humanes. Coneixer-la ens ha ajudat a avançar i a preservar aquells processos essencials per que la vida sigui possible, així com a afrontar un futur dins dels límits del nostre planeta finit. Les societats occidentals, hem començat a adonar-nos, cada cop més, del paper determinant que ténen els processos naturals en pràcticament tots els àmbits de la vida, i tot just recentment ens comencem a interessar en ells per tal de tenir-los en compte en la nostra manera de viure. 

 

Pregunta a l'expert

Please reload

Per a Marc Boada.

Hola Marc soc la Iona i volia saber,

 

-Que es física i química? i la seva diferencia.

-Em pots explicar com funciona el camp magnètic de la terra i com pot atraure les brúixoles.

 

Gràcies 

Iona.

 

 

Iona 6 anys

sobre la química, la física i el camp electromagnètic

Benvolguda Iona,

La diferencia entre la física i la química es que la primera s’encarrega de entendre per que passen les coses i quines son les lleis de la natura. Per exemple, la física estudia la energia, la gravetat, el moviment dels objectes o les propietats dels imants, i la química es centra en com els diferents elements químics es combinen entre ells per formar compostos com la sal, el sabó o els medicaments.

 

El camp magnètic de la terra neix al seu nucli, fet de ferro i d’altres metalls que ja son magnètics. Aquest nucli es en moviment i això genera el camp que atrau les brúixoles i les fa apuntar cap als llocs on es mes intens.

Salut i ciència, mrc.

Resposta Marc Boada

Sobre química, física i camp electromagnètic

Tot el que ens envolta és matèria, hi ha quelcom que no ho sigui? el foc és matèria? 

Gràcies

Sara 8 anys

sobre la matèria

Tot, tot el que hi ha al univers es pot classificar en 4 apartats, Matèria, energia, espai i temps. Tot allò que es pot tocar, mesurar o percebre amb els sentits es matèria. La resta o es energia, o es el pas del temps o es espai. El foc es un tipus especial de matèria, mes concretament un estat especial de la matèria. Els llibres ens diuen que la matèria la podem trobar en tres estats: sòlid, líquid o gasos. Però hi ha un altre estat, el plasma. El foc es plasma, l’escorça solar es plasma, i el gas de dins dels tubs fluorescents es plasma. De fet l’estat plasma es el mes freqüent al univers i aquí a la terra no ho es tant per que es molt freda. El plasma es produeix quan escalfes tant la matèria gasosa que aquesta comença a emetre llum i les partícules dels àtoms (els electrons) tenen tanta energia que estan desorganitzats i son capaços d’emetre llum.

Resumint, tot el que toquem es matèria, i el foc i les flames son l’estat plasma dels gasos produïts per la combustió.

Espero que us serveixi.

Salut i ciència, mrc.

Resposta Marc Boada

Sobre matèria

 

 

Resposta a les preguntes:

 

Primer hauríem de definir què és la matèria. Matèria és tot allò que ocupi un lloc a l’espai, que tingui certa quantitat d’energia i que estigui sotmesa a canvis al llarg del temps i a interacció amb aparells de mesura (que es deixin mesurar d’alguna manera). La matèria es pot trobar en diversos estats: sòlid, líquid, gasos i plasma. Toc allò que compleixi aquests requisits es pot considerar matèria, la resta no.

 

Exemples de coses que no són matèria: un raig de sol, la força de la gravetat, un pensament, els sentiments, el temps.

 

El foc no és matèria, és una reacció química de oxidació violenta.

 

Salut

Jordi Lopesino

 

Resposta Jordi Lopesino

Sobre matèria

Please reload

bottom of page